Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Γραφείο ΟΕΥ Βουκουρεστίου: Διερεύνηση πρότασης συμμετοχής, ελληνικών (εισαγωγικών/εξαγωγικών) επιχειρήσεων σε Ελληνο-Ρουμανικό Forum και B2B συναντήσεων, στην Κραϊόβα (αρχές Απριλίου τ.έ.).

Στη συνεχή προσπάθεια ενδυνάμωσης ελληνο-ρουμανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και στο πλαίσιο συναντήσεων με εδώ Φορείς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει κατατεθεί πρόταση από ρουμανικής πλευράς στο Γραφείο, για (έντονο) ενδιαφέρον διοργάνωσης Ελληνο-Ρουμανικού Forum στην Craiova πρωτεύουσα της Περιφέρειας Oltenia, Forum στο οποίο αφενός θα παρουσιασθούν οι προοπτικές ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με την Περιφέρεια και αφετέρου θα υπάρξει παρουσίαση μέσω περιπτέρων, ρουμανικών αγροτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά επίσης δίδεται η δυνατότητα για τυχόν ενδιαφερόμενες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.

 Αναλυτικότερα αναφέρονται τα εξής :

1. Το ενδιαφέρον διοργάνωσης, έχει εκφραστεί τόσο προφορικά όσο και γραπτώς από τον Βουλευτή του Ρ/Κοινοβουλίου κ.Daniel-Sorin Gheba, ο οποίος εκλέγεται στην Περιφέρεια της Oltenia και είναι και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Ρουμανίας-Ελλάδας. Επιπρόσθετα και σε πρόσφατη web συνάντηση με κ.Βουλευτή και Πρόεδρο Εμπορικού Επιμελητηρίου Dolj κ.Gabriel Vladut, μας ελέχθη ότι η τυχόν διενέργεια του Forum θα υποστηριχθεί και από τον Δήμαρχο της Craiova καθώς και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σημειώνεται παράλληλα ότι στην ανωτέρω συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος από το εδώ Ελληνο-Ρουμανικό Διμερές Επιμελητήριο το οποίο και από πλευράς του είναι διατεθειμένο να συμβάλει στην διοργάνωση.

Σύμφωνα επίσης, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Dolj, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον συμμετοχής σε περίπτωση διεξαγωγής του Forum, περίπου 35 αγροτικές επιχειρήσεις (αναφέρονται δειγματοληπτικά: Παραγωγοί Δημητριακών, Αρώνιας, Μελιού, Κρασιού, Επεξεργασμένου κρέατος, Αυγών-βιολογικών Αυγών, Οργανικών Λιπασμάτων).

2. Το Forum προτείνεται να λάβει χώρα στις αρχές Απριλίου στο Ξενοδοχείο Ramada στην Craiova, ενώ στον ίδιο χώρο θα διεξαχθούν και οι Β2Β συναντήσεις.

3. Στόχος αρχικά, από ρ/πλευράς είναι να δοθεί η δυνατότητα σε τοπικές αγροτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τροφίμων, να αναζητήσουν συνεργασίες με ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ σε δεύτερο βαθμό δίδεται και η δυνατότητα σε τυχόν ενδιαφερόμενες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες αγροτικών προϊόντων – τροφίμων, να αναζητήσουν συνεργάτες στη Ρουμανία.

 4. Όσον αφορά στην Craiova και στην Περιφέρεια Oltenia, αναφέρονται περιληπτικά τα εξής :

 α) Η Περιφέρεια Oltenia, με έκταση 29.212 km² (σ.σ. περίπου το 1/5 της ελληνικής επικράτειας) και πρωτεύουσα την Craiova (αποτελεί ένα από τα βιομηχανικά και αγροτικά κέντρα της Ρουμανίας), βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ρουμανίας (απέχει περίπου 80 χλμ από τα βουλγαρικά και περίπου 100 χλμ από τα σερβικά σύνορα) και περιλαμβάνει πέντε νομούς: Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt και Valcea, με συνολικά 40 πόλεις (11 Δήμοι και 408 Κοινότητες) και 2.066 χωριά.

Οι σημαντικότερες πόλεις -πλην της Craiova- είναι : η Ramnicu-Valcea, το Turnu Severin, το Targu-Jiu και η Slatina. O συνολικός πληθυσμός υπολογίζεται σε περίπου 1,4 εκ.κατοίκους (περίπου 53% αστικός και 47% αγροτικός πληθυσμός). Από διοικητική άποψη, η Oltenia περιλαμβάνει 5 κομητείες (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), με 40 πόλεις (εκ των οποίων 11 Δήμοι, 408 Κοινότητες) και 2.066 χωριά.

β)Η Craiova απέχει από το Βουκουρέστι περίπου 230 χλμ (χρόνος οδήγησης περίπου 3 ώρες), ενώ από την Θεσσαλονίκη περίπου 8-9 ώρες οδικώς.

 γ) Αγροτική παραγωγή.

Κυρίως Δημητριακά, εκ των οποίων :

-Καλαμπόκι (ύψος παραγωγής περίπου 1,6 εκ.τόνους) 

-Κριθάρι και Σόργο (ύψος παραγωγής περίπου 200 χιλ.τόνους)

-Σίκαλη (ύψος παραγωγής περίπου 6 χιλ.τόνους) 

-και Βρώμη

όπως επίσης και :

Φρούτα : Κυρίως Δαμάσκηνα (από τα οποία παρασκευάζεται το εδώ πολύ γνωστό λικέρ) και στη συνέχεια, μήλα, καρύδια, ροδάκινα, βερύκοκκα και σύκα.

Λαχανικά : Κυρίως πατάτες, τομάτες, λάχανο και κρεμμύδια, καθώς και κρασιά και προϊόντα κτηνοτροφίας.

Προηγούμενο 424 ΓΣΝΕ – Προμήθεια Μηχανημάτων Αιμοκάθαρσης

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας